Sivut

lauantai 15. syyskuuta 2012

Kahvakuulailu


Meidän perheen hahvakuulat

Kahvakuula harjoittelu on tässä vaiheessa kuntoutumista yhtä kaukana minusta kuin kuu maasta, noin kuvainnollisesti sanottuna. Kahvakuula harjoittelun aloittamiseen tähtään kuitenkin jossain vaiheessa, kun olen tarpeeksi kuntoutunut. Lajia voi suositella melkein kaikille. Harjoittelu on todella monipuolista haastavaa liikuntaa keholle.
Jonkin verran ehdin kuulia käyttämään ennen selkävaivojeni ilmaantumista. Pidän sen tavasta rasittaa samalla lihaksia ja hapenottokykyä. Kokonaisvaltaista siis.

Alla kopio tekstistä suomalaisesta kahvakuula sivustosta:

"Kahvakuula eli girya (englanniksi kettlebell) on kahvallinen rauta- tai teräspallo, jota voidaan käyttää monipuoliseen vastusharjoitteluun. Perinteiset kuulakoot ovat 16, 24 ja 32 kg, mutta paljon muitakin kokoja on saatavilla. Tyypillinen aloituspaino on naisilla 8 tai 12 kg ja miehillä 16 kg. Harjoitella voi sekä yhdellä että useammalla kuulalla. Kahvakuulia voi käyttää kuntoilussa esim. tyypillisesti käsipainoilla tai laitteilla suoritettaviin liikkeisiin, mutta paljon suuremman hyödyn ja mielenkiinnon kuulista saa räjähtävillä ja hallituilla koko kehon liikkeillä. Näin käytettynä kahvakuula lisää käyttäjänsä voimaa, nopeutta, kestävyyttä, notkeutta ja kehonhallintaa.  Kuulaharjoittelua kutsutaankin koko kansan painonnostoksi, koska näissä lajeissa on monia yhteisiä liikkeitä. Kuulailu itsessään tai yhdistettynä muuhun harjoitteluun on tehokasta liikuntaa, joten lyhyempikin treeniaika riittää antamaan edellä mainittuja hyötyjä. Kuntoilun lisäksi kahvakuulia voi käyttää monien urheilulajien oheisharjoitteluun, selän ja nivelten kuntouttamiseen."




Millainen kuulan paino on sopiva?

Tässä esimerkit millaiset painot sopivat eri ikäisille ja sukupuolen edustajille. Täytyy kuitenkin ottaa huomioon kunkin ihmisen perusfysiikka ja yleinen liikunta tausta.

4 kg 
  • +55 v aloittavalle naiselle
 kahvakuulaharjoittelun

6-8 kg          naisten ensimmäinen kahvakuula
                   65 v miehen ensimmäinen kahvakuula

10-12 kg      Naisten toinen kahvakuula
                   miehet alle 70 kg ensimmäinen kahvakuula
                   +45v miesten ensimmäinen kahvakuula

16 kg           painoharjoittelua miehen ensimmäinen kahvakuula
                   naisille harjoittelun edetessä

20 kg ->       isompia kuulia kun kehittyy

Kuulan valinnassa kannattaa käyttää tervettä järkeä. Esimerkiksi minun tapauksessani, jos olisin täysin terve aloittaisin harjoittelun suoraan tuolla 16 kg kuulalla. Mutta nyt vallitsevassa tilanteessa, kun yritän kuntoutua ja pitää olla varovainen alkuun, tulen aloittamaan 8 kg painolla. Tuohon aloittamiseen kuitenkin on vielä useiden viikkojen matka. En niin tyhmä ole, että alkaisin riskeeraamaan tekemällä mitään, mikä voisi hidastaa parantumistani.
Meiltä kotoa löytyy 6kg, 8kg, 10 kg, 16kg kahvakuulat. Vaimoni käyttää noita 3 pienintä omassa harjoittelussaan. Täytyy harkita isomman kuulan hankintaa sitten joskus myöhemmin joukon jatkoksi.

Tarjolla kaupoissa on monenlaisia ja hintaisia kahvakuulia. Kannattaa katsella erilaisia ja valita itselleen sopivat välineet. Hintoja kannattaa todella vertailla, koska hinnoissa on todella suuria eroja.

Muutamia linkkejä lisätietoa kaipaaville


http://kahvakuula.fi/kahvakuula/ahvakuulaharjoittelu-vai-urheilu/
http://kahvakuula.fi/kahvakuula/aloittelijan-opas/
http://www.4store.fi/product/125/tietopaketti-kahvakuulan-hankkijalle-ja-aloittelevalle-harrastajalle

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogin tekstejä pystyvät kommentoimaan kaikki, joilla on google tili. Poistin sanavarmennuksen käytöstä, kun sen kanssa oli ongelmia.