Sivut

keskiviikko 26. syyskuuta 2012

Päivä +16 Lisää asiaa sokerista


Sokeri lihottaa

Sokerissa on 4 kilokaloria grammaa kohden, kun grammassa rasvaa on puolestaan 9 kilokaloria. Vaikka rasva voittaa sokerin kirkkaasti kisassa lihottavimman ruoka-aineen tittelistä, on hyvä muistaa, ettei mikään ruoka-aine sinällään nosta painoa.
kuva: Nina Kurki
Paino nousee, jos kokonaisenergian saanti on kulutusta suurempi. Silloin ei ole juurikaan merkitystä sillä, missä muodossa ylimääräinen energia on nautittu. Elimistö muuttaa ylimääräisen energian rasvaksi ja varastoi sen esimerkiksi vyötärölle, reisiin tai pakaroihin.



Sokeria maltilla, ilman huonoa omaatuntoa

kuva: Nina Kurki
Terveysvalistuksen huono puoli on, että se on usein hyvin mustavalkoista, vaikka tosielämä on sitä vain harvoin.Monet ihmiset pitävät luonnostaan makeasta ja rasvaisesta ruoasta. Niiden ympärillä leijuu kuitenkin kielletyn leima. Koetaan, että niitä ei saisi haluta eikä syödä, mutta käytännössä niitä halutaan ja syödään kuitenkin. Jos herkkuruokien himoaan ei saa kuriin, se voi aiheuttaa itselle kokemuksen, että on niistä riippuvainen.
Monen kohdalla myös turha syyllisyys syömisistä saattaa ylläpitää riippuvuuden tuntemusta. Leila Karhunen arvelee, että riippuvuuden tuntemus ja myös herkuttelun tarve ehkä vähenisi, mikäli oppisi herkuttelemaan hyvällä mielellä ja kohtuudella. Ensin pitäisi kuitenkin sisäistää ajatus siitä, että riippuvuuden ja syyllisyyden tuntemukset ovat usein pitkälti itse aiheutettuja.



Tunnesyöminen ja makeanhimo on usein nälkää

'Suurin osa laihduttajista kokee olevansa tunnesyöjiä. Tunnesyöminen pätee toki moniin, mutta ennen kuin hätäillään diagnoosin kanssa, pitää erottaa oikea tunnesyöminen todellisesta nälästä. Moni kun ei yksinkertaisesti tunnista nälkää.
Nälkä ei aina tunnu selkeästi nälän tunteena. Se voi tuntua myös makeanhimona, suuhun laittamisen tarpeena, suolaisen mielitekona tai vatsan täyttämisen tarpeena.' 

Tämä yllä oleva teksti on alkuosa Kiloklubin artikkelista  -"Tunnesyöminen ja makeanhimo on usein nälkää"

Napostelua

Aterioita korvataan napostelemalla eli syömällä pieniä määriä pitkin päivää. Syöminen sinänsä ei  ole ongelmallista lyhyillä väleillä (2-3h), kunhan ihmiset söisivät välipaloikseen ja ruuakseen esimerkiksi marjoja, hedelmiä, vihanneksia ja ruisleipää. Käytännössä suuhun kuitenkin eksyy lähinnä makeisia, keksejä, snacksejä ja jäätelöä sekä virvoitusjuomia.
Yksi napostelukulttuurin varjopuolista on se, että ravintoarvoiltaan köyhät herkut vievät tilaa ravintorikkaammalta ruoalta. Yksipuolinen ravinto voi altistaa puutostiloille, sillä se ei välttämättä takaa kaikkia tarpeellisia vitamiineja tai kivennäis- ja hivenaineita. Runsaasti sokeria, rasvaa, suolaa ja valkoisia vehnäjauhoja sisältävä ruokavalio ei myöskään sisällä riittävästi kuitua, mikä voi aiheuttaa suolistovaivoja. Ravintokuitu ehkäisee ummetusta. Se pitää tehokkaasti loitolla myös nälkää. Tilastojen mukaan suomalaiset saavat ravinnostaan liian vähän kuitua.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogin tekstejä pystyvät kommentoimaan kaikki, joilla on google tili. Poistin sanavarmennuksen käytöstä, kun sen kanssa oli ongelmia.